Vzdoruj jako les: Lesní kuchyně

Zveme vás na LESní kuchyni sympozia.

31.07.2020 —02.08.2020
Lesní a luční pozemek mezi obcemi Hnátnice a Písečná, Orlické hory

Lesní kuchyně na letním symposiu Vzdoruj jako les tentokrát upírala pozornost k vizualitě připravovaných jídel, která vycházela z kresebných návrhů. Lesní kuchyně pracuje se surovinami ekologického zemědělství především z lokálních zdrojů a ingrediencemi z okolní přírody. Koncepci připravili Zuzana Blochová a David Fesl. 

Děkujeme Julii Daňhelové, Veronice Holcové, Ditě Lamačové, Pavlíně Verbíkové a všem, kteří se podíleli na přípravách jídel a vaření. 

Pátek
Večeře
– Fermentovaná ječmenno-kukuřičná placka, kaše z červené řepy s bílým mákem, kaše z rajčat ovoněná česnekem, fazolové lusky, vejce na tvrdo na listech a květech červeného jetelu. Řepný list, brambora vařená v kurkumě obalená v mrkvové nati, dýňových semínkách, olivovém oleji zasypaná sladkou paprikou a černuchou. 

Sobota
Snídaně
– Fermentovaná ječmenno-kukuřičná placka s medem, vanilkou a vyšlehaným vejcem, kaše z dýně se solí, vanilkou, medem a citronem, višně, švestka na levandulovém kozím sýru, zásyp z lískových ořechů, sušené třtinové šťávy, citronové kůry, sušených lístků levandule, praženého pampeliškového kořene, květy slézu, bršlice a měsíčku.

Oběd
– Studená polévka z okurky a kravského mléka ovoněná česnekem, s koprem, cibulovou natí, rozmarýnem a tymiánem, rajčata na ohni, vlašské ořechy, vařené vejce, kváskový chléb.
– List salátu se strouhanou mrkví, petrželkou a olivovým olejem, kozí rohyVečeře
– Polentová kaše s máslem na cibulce a česneku vařená v zeleninovém vývaru z mrkve, petržele, celeru, cibule, česneku, rajčete, sušených hřibů a kapusty. Vařený pórek s modrým mákem, pražená dýňová semínka, zelená paprika a fermentovaná ječmeno-kukuřičná placka se švestkovými povidly. 

Neděle
Snídaně
– Kaše z jablek a hruškových povidel, rýže vařená v kefíru z kravského mléka s broskví, skořicí a medem, rybíz, višně, květy lichořeřišnice a slézu. Míchaná vejce na olivovém oleji, pažitka. 

Oběd
– Vařené řepné listy. Ječmenné kroupy vařené v zeleninovém vývaru a červeném víně s kmínem a sušenými hřiby, dušené kopřivy a špenát, vařená mrkev.
– Fermentovaná ječmenno-kukuřičná placka s olivovým olejem, zasypaná uzenou solí, levandulí, rozmarýnem, dobromyslí, chrpou, černuchou a sladkou paprikou, fazolové lusky. 

Suroviny a dodavatelé:
Zelenina, ovoce, bylinky, květy: Zahrada chráněného pracoviště Žamberk – Albertinum / Sdružení Neratov, Jitka Píchová – Ekofarma Horní Ředice, místní dodavatelé
Houby: Houby a lesní plody Sándorovi, místní dodavatelé
Ořechy, semínka: Jitka Píchová – Ekofarma Horní Ředice, Horňácká farma
Povidla, med: Enviromentální sociální podnik Biobýt – Chotěnov
Zrna, mouka: PROBIO, Countrylife
Mléko, kefír, sýry, máslo: Ranč Bělečko, Jitka Píchová – Ekofarma Horní Ředice, Bio Farma Košík
Vejce: místní dodavatelé
Olivový olej: Emile Noël
Koření: SONNENTOR, Horňácká farma
Víno: VELTLIN – Chardonnay 2017, Vinařství Berthy & Rulandské modré 2017, Vinařství Petr Marada

Foto: Johana Pošová
Kresby: David Fesl

LES – společenství pro pěstování, teorii a umění
Lesní a luční pozemek mezi obcemi Hnátnice a Písečná, Orlické hory