MNOHOHLAS

Laboratoř živých forem opět zve do areálu Bohnické psychiatrické nemocnice. Během září vyroste na pozemku zahrady nový dřevěný altán s názvem MNOHOHLAS z dílny berlínské architektonické skupiny RAUMLABORBERLIN, který zde ve čtvrtek 26.9. slavnostně otevíráme. 

Mnohohlas, ilustrace: Kristina Fingerland
26.09.2024 14:00 —26.09.2024 20:00
Laboratoř živých forem, areál PN Bohnice

26.9. 2024, Laboratoř živých forem, areál PN Bohnice 

V září se opět po létě otevírá Laboratoř živých forem v areálu Bohnické psychiatrické nemocnice. 

Laboratoř živých forem opět zve do areálu Bohnické psychiatrické nemocnice. Během září vyroste na pozemku zahrady nový dřevěný altán s názvem MNOHOHLAS z dílny berlínské architektonické skupiny RAUMLABORBERLIN, který zde ve čtvrtek 26.9. slavnostně otevíráme. 

U příležitosti jeho otevření tu na vás čeká program, zaměřený na formy společné tvorby:

  • Od 14:00 do 18:00:ílna háčkování, pod vedením umělkyň Marie Tučkové a Marty Májové. Dílna je vhodná také pro úplné začátečnictvo!
  • Od 18:00 do 19:00: Axel Timm – hlavní autor návrhu Mnohohlasu a člen skupiny raumlaborberlin – vypráví o tvorbě v uměleckém kolektivu (proběhne v AJ)
  • Od 19:00 do 20:00: zazpívá ženský sbor Lada milostné a pracovní písně z Moravy a Slovenska
  • V případě vhodných podmínek se můžete těšit také na večerní oheň.

Odkaz na facebookovou událost

Co je to Laboratoř živých forem a kde ji najdete? Laboratoř živých forem představuje mentální i fyzický prostor pro tvorbu, rozvíjení imaginace, zapojování smyslů a práci s jinými příběhy. Definujeme ji jako kolektivní prostor, otevřený každému bez rozdílu: těm, kteří nemají běžně příležitost “zanořit ruce do hlíny”, těm, kterým chybí tvorba, inspirativní prostředí, kolektivní činnost a mezioborová setkání, těm, které zajímá, jak jde propojit péči o zahradu s uměleckými, performativními, vzdělávacími a výzkumnými formáty, ale i pacientům léčebny, kterým nabídne terapeutické workshopy i kreativní zázemí. Prostor Laboratoře nám umožní zaměřovat se na proces stejně jako na dílčí výsledky, věnovat se podobám mezilidské, mezidruhové péče i péče o okolní prostředí, a kombinovat praktické, smyslové, i umělecké aktivity a formáty. Jedná se o nově vznikající terapeutickou zahradu Institutu úzkosti, kterou najdete mezi Zahradnictvím a Pavilonem 20. Odkaz na přesnou lokaci v mapách. Kromě zahradní terapie a možnosti pravidelně zde nořit ruce do hlíny, ke které zveme všechny zájemce a zájemkyně, zde vzniká zázemí pro kulturní a umělecký program Institutu úzkosti. 

Raumlaborberlin je umělecko-architektonická skupina se sídlem v Berlíně. V roce 1999 ji založili*y Andrea Hofmann, Axel Timm, Benjamin Foerster-Baldenius, Francesco Apuzzo, Jan Liesegang a Markus Bader. Raumlabor se nepovažuje za tradiční architektonické studio, ale spíše za otevřenou skupinu složenou z lidí působících v oblasti architektury, urbanismu, krajinné architektury a výtvarného umění. Na svých projektech často spolupracují s lidmi s expertízou v jiných oborech: scénografii, filmu, hudbě, etnologii a sociologii.

Marie Tučková pracuje v médiích textu, videa, kresby, písňové tvorby, živé performance a instalace; ve své tvorbě zkoumá politiku naslouchání, hierarchii hlasů, polyfonii, různé formy spolupráce a překrývání politického a básnického jazyka. Upozorňuje přitom na souvislosti mezi vykořisťováním přírody a ženskými a queer těly. Její práce je založena na dlouhodobém výzkumu, na spolupráci a na improvizaci jako nekonečné zkoušce.

Lada je pražský ženský kolektiv, který se věnuje vokální interpretaci moravského a slovenského folkloru. Soubor vznikl v roce 2015, ale jeho podstata vychází z hlubokých přátelských vztahů sahajících až do poloviny 90. let a ze společných zkušeností v dětském pěveckém sboru. Repertoár, který tvoří především písně ženského charakteru balady, milostné a s motivy přírody, je pečlivě vybírán členkami z jednotlivých regionů a zpracováván s respektem k charakteru folklorního projevu a místním tradicím.

Za podpory: Česko-německý fond budoucnosti, Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury České republiky a Hlavní město Praha

Spolupráce: rezidenčnímu prostoru Ovenecká 33

Ilustrace: Kristina Fingerland